Kropka nad „i” - krótki przewodnik po świątecznych dekoracjach

Nastał czas przedświątecznych przygotowań, obmyślania dań i dekoracji. Nieważne czy robimy je z myślą o przystrojeniu choinki jadalnymi ozdobami, czy podjadaniu pierniczków w zimowe wieczory. Dekoracja to przysłowiowa kropka nad „i”, bez której trudno wyobrazić sobie świąteczne smakołyki. Prezentujemy kilka sprawdzonych, prostych przepisów na niezawodne cukrowe ozdoby: aromatyczne mieszadełka, czekoladowe kostki oraz królewski lukier.

 

Jedną z najbardziej klasycznych i lubianych form słodkiego dekorowania jest użycie lukru. Dekorując nim pachnące pierniki możemy poczuć klimat nadchodzących Świąt, a dzięki zaangażowaniu członków rodziny malowanie lukrem może stać się fantastyczną zabawą. Jak go przygotować, aby był gęsty i trwały? Nic prostszego!

 

Składniki :

150 g cukru pudru Cukier Królewski
1 białko jaja
¼ soku z cytryny

Sposób przygotowania:

Cukier mieszamy z białkiem i sokiem z cytryny. Miksujemy na najmniejszych obrotach, aż masa stanie się gładka i nie będą widoczne żadne grudki. Powinien być na tyle gęsty, by nie spływał z łyżki – gdyby był za rzadki, wystarczy dodać cukru pudru.


Pierniczki dekorujemy z pomocą rękawa cukierniczego zakończonego tylką o bardzo wąskiej końcówce. Można też skorzystać z rożka zwiniętego z papieru do pieczenia.

 

 

Aromatyczne mieszadełka – praktyczna dekoracja

 

Cukrowe mieszadełka to uroczy drobiazg, który nie tylko pięknie się prezentuje ale może też stać się miłym, słodkim upominkiem dla bliskich. Dzięki dużym kryształom kruszonego kandyzu pięknie prezentują się w towarzystwie herbat sypanych, słodyczy czy alkoholi. Aromat cynamonu i pomarańczy użytych do ich przygotowania wypełni całe mieszkanie, wprowadzając nas w świąteczny nastrój.

 

Składniki :

Cukier kandyz kruszony Cukier Królewski

50 g cukru drobnego Cukier Królewski
1 laska cynamonu
1 gwiazdka anyżu

Sok z połowy pomarańczy


Sposób przygotowania:

Cukier drobny równomiernie rozsypujemy na dnie rondelka. Zalewamy sokiem, dodajemy cynamon i anyż. Gotujemy na średnim ogniu, co jakiś czas ściągamy syrop z brzegów garnka silikonową łopatką, by się nie przypalił. Kiedy mocno się spieni, ściągamy naczynie z ognia i po chwili sprawdzamy konsystencję – powinien być bardzo gęsty.

 

Drewniany patyczek zanurzamy w syropie do poziomu, do którego będziemy chcieli pokryć go kandyzem. Wkładamy do miseczki z cukrem, dociskamy drobinki by dobrze się przykleiły. Jeśli syrop na patyczku wystygnie, a nadal będą widoczne wolne miejsca, można nałożyć na nie kroplę mikstury i przykleić brakujące ziarenka.

 

Ozdabiamy cukier!

Uroczym i niekonwencjonalnym sposobem na ciekawą dekorację będzie zamiana zwykłej cukiernicy w obiekt zainteresowania gości. Kostki cukru w odrobinie czekoladowej polewy nie tylko poprawią smak kawy, kakao czy mleka, lecz także przyciągną uwagę wszystkich gości. Warto pamiętać, że wszelkie dodatki poza czekoladą również muszą się dobrze rozpuszczać, aby nic nie przeszkodziło nam w rozkoszowaniu się ulubionym napojem.

 

Składniki :

20 schłodzonych kostek cukru brydż Cukier Królewski

50 g czekolady deserowej

 

Sposób przygotowania:

Przygotowujemy kąpiel wodną. Odporne na wysokie temperatury naczynie ustawiamy nad garnkiem z gotującą się wodą tak, aby nie dotykało powierzchni wrzątku. Czekoladę kroimy na mniejsze kawałki i co jakiś czas mieszamy, aż rozpuści się na gładką masę.

Nabieramy na łyżeczkę płynną czekoladę i, trzymając ostrożnie kostkę za krawędzie, maczamy ją do połowy w polewie. Z kostki ściągamy łyżeczką nadmiar masy. Ostrożnie odkładamy kostkę na kratkę. Czekolada ma się znaleźć na wierzchu. Od razu dekorujemy ją posypką i zostawiamy do ostudzenia na przynajmniej pół godziny.

 

Słodkich przepisów i inspiracji szukaj również na www.facebook.com/ZycieJestSlodkie oraz www.cukier-krolewski.pl/przepisy.